Interview Question & Answer MCSE & CCNA

CCNA: What is the Difference between Hub and Switch

What is the Difference between Routing Protocol and Routed Protocol

 Question 31:-What is the Difference between Routing Protocol and Routed Protocol?

Ans :-                 

Routing Protocol – Routing Protocol is responsible For Sending and Receiving a Route from One Router to another Router in the Network. When Ever We Will Enable a Routing protocol on the router, in That case Router Automatically creates A Route on the router. As for Example—RIP, IGRP, EIGRP, and OSPF

Routed Protocol – Routed Protocol is responsible for provides the communication From Source device To Destination Device in the Network. As For Example—TCP/IP, IPX/SPX, apple talk

 

Question 32:-What is the difference between Industry standard Routing Protocol and Cisco Standard Routing Protocol?

Ans :- Except Cisco All of the Company Router Are Only Support Industry Standard Routing protocol. This Company Router Only Support RIP & OSPF Routing protocol in The Network.

But Cisco Have developed Own routing protocol that is Called Cisco Standard Routing protocol. IGRP & EIGRP Is the Cisco standard Routing protocol in the network. Cisco Are Talking About – My Routing protocol Is More intelligent routing protocol than RIP & OSPF. And he is also talking about If U Will Use my router, My Router Supports All of the routing protocol in the network. Such As—RIP, IGRP, EIGRP, OSPF

Question 33:-What is AD {Administrative Distance}?

Ans :- AD stands for Administrative Distance. Administrative Distance defines the intelligence of any dynamic routing protocol in the Network. Lower the AD that is the more intelligent routing protocol. Whenever we will enable two or more dynamic routing protocol on the router then it will be used.

Question 34:-What is BGP {Border Gateway Protocol}?

Ans :- BGP stands for Border Gateway Protocol. It provides the communications between two or more different environment in the Network. As for example

  1. Provides The Communication Between Two or more different Dynamic routing protocol
  2. Provides The Communication Between Two or more different autonomous system number

Question 35:-What is VMPS {VLAN Management Policy Server}?

Ans :-  VMPS stands for VLAN management policy server. It works on MAC address basis. It is basically used in Dynamic VLAN.

Question 36:-What is Route Bridge?

Ans :- Route Bridge is a master switch in the network. Every switch is having a one ID number that number is called Bridge ID. Lower the Bridge ID that switch becomes A Route Bridge and rest of the switches are non route bridge In the Network. Route bridge and non route bridge depends on bridge ID. Bridge ID is a combination of priority + MAC Address. This Term is basically used in spanning tree operation in the Network.

Question 37:-What is Non-Route Bridge?

Ans :-  Non Route Bridge is a secondary switch in the network. Route Bridge is the master switch in the network. This Term is basically used in STP operation In the Network.

 

Question 38:-What is Root Port?

Ans :-  It is the port on the non route bridge that is connected to Route Bridge at less port ID. This port is always in forwarding stage. It is also called designated port.

Question 39:-What is Forwarding Stage?

Ans :-  Every port are having in two stage

  1. Forwarding stage – in forwarding stage we can send the packet as well as receive the packet through that port. This port is also known as designated port.
  2. Blocking stage - in blocking stage we cannot send the packet as well as receive the packet through that port. This port is also known as non designated port.

Question 40:-   How many types of Truncking Protocol?

Ans :-There Are Two Types Of trunking protocol in The Network

  1. ISL(inter Switch link)
  2. IEEE 802.1Q