Interview Question & Answer MCSE & CCNA

CCNA: What is the Difference between Hub and Switch

Industry Standard Routing Protocol, Timer of RIP, IGRP, EIGRP and OSPF Routing Protocol, benefit of Sub netting and Super netting

Question 61:-How many types of Industry Standard Routing Protocol in the Network?

Ans :-  There are two types of Industry Standard Routing Protocol

  1. RIP {Routing Information Protocol}
  2. OSPF {Open Shortest Path First}

Question 62:-What is the function of Area Number in OSPF Routing Protocol?

Ans :- Area Number defines the administrative boundary in the network. Within the same area all of the routers are exchanging the route information from neighbor router in the network. Area 0 is called backbone area. In this area all of the routers are called backbone router. Whenever any area wants to communicate with another area that query must be forwarded through area 0. Every area is directly connected to area 0 in the Network.

 

Question 63:-What is the function of Loopback Interface in OSPF Routing Protocol?

Ans :- Loop back interfaces Are Basically Used in OSPF Environment. Loop Back interface IP Address Define the RID Of Any Router in the network. It is basically useful in DR and BDR Selection in the Network.

 

Question 64:-What is Update Timer?

Ans :- Update timer define the interval of Route Update packet from one Router to Another Router in the network.

 

Question 65:-What is Hold down Timer?

Ans :-  When Ever Router do not receive A Route Update packet From neighbor router, in that case Router Hold That route in Route table for a particular time, that time Is called Hold Down timer in the network.

Question 66:-What is Invalid Timer?

Ans :- This Timer Specify how Long a Router Should Wait before Declaring A Route is Invalid if it does not receive a Specific update About It.

Question 67:-What is Flush Timer?

Ans :- After Flush Timer Router Delete a Particular Route from routing Table in the Network.

 

Question 68:-What are the Timer of RIP, IGRP, EIGRP and OSPF Routing Protocol?

Ans :-                 

RIP Timer:

  1. Update Timer— 30 Second
  2. Hold down Timer—180 Second
  3. Invalid Timer—180 Second
  4. Flush Timer—240 Second

IGRP Timer:

  1. Update timer—90 Second
  2. Hold Down timer—280 Second
  3. Invalid timer—270 Second
  4. Flush Timer—630 Second

EIGRP Timer:

  1. Hello timer—5 Second (Point-to-Point), 60 Second (Multi Point)
  2. Hold Down timer—15 Second (Point-to-Point), 180 Second (Multi Point)
  3. Active Timer (It is a configurable and it is used for overcome stuck in activity (SIA)

OSPF timer:

  1. Hello timer—10 Second (Broadcast and Point-to-Point), 30 Second (Non-Broadcast, Point-to-Multipoint)
  2. Dead timer—40 Second (Broadcast and Point-to-Point), 120 Second (Non-Broadcast, Point-to-Multipoint)

Question 69:-What is the benefit of Sub netting?

Ans :-There Are Many benefit Of Sub netting Such As

  1. Reduce The Broadcasting In The Network
  2. No Loss of host ID
  3. Create A Separate broadcast Domain in The Network

Question 70:-   What is the benefit of Super netting?

Ans :- There are many benefit Of Super netting Such as

  1. Route Summarization
  2. Effectively manage the available IP address space.
  3. CIDR can reduce the number of routing table entries.