Interview Question & Answer MCSE & CCNA

CCNA: What is the Difference between Hub and Switch

What is Difference between BRI and PRI Technologies, ISDN Technologies, Subnet Mastk

Question 81:-What is the difference between BRI and PRI Technologies?

Ans :- BRI Stands for Basic rate Interface. When Ever we are talking about BRI, in BRI Maximum 2 B Channel And 1 d Channel Are available in The Network. Per B Channel Speed Is 64 Kbps And per D Channel Speed Is 16 Kbps in the Network.

 

PRI Stands for Primary Rate interface. When Ever we are talking about PRI, in PRI There Are Two Types of Technology Are Available—

  1. E1 Technology - In E1 Technology Maximum 30 B Channel and 1 d channel are available. Per B Channel Speed is 64 Kbps And per d Channel speed Is 64 kbps in The Network
  2. T1 Technology – In T1 Technology Maximum 23 B Channel and 1 d channel are available. Per B Channel Speed is 64 Kbps And per d Channel speed Is 64 kbps in The Network

Question 82:-What is function of B Channel in ISDN Technologies?

Ans :- B Channel provides The Rate Of data Transmission in The Network

 

Question 83:-What is the Function of D Channel in ISDN Technologies?

Ans :- D Channel provides the data signaling in the Network. Connections establish From Source to Destination Computer in the Network Depends on D Channel Speed.

 

Question 84:-What is HDLC {High level Data Link Control Protocol}?

Ans :-HDLC Stands for High Level data Link Control Protocol. This protocol Is Basically Used in leased line In the Network. By default HDLC Protocol is enable on Cisco router.

 

Question 85:-What is PPP?

Ans :-PPP stands for point to Point protocol. It Is an Industry standard Protocol in The World. This protocol Is Basically Used in Internet.

 

Question 86:-What is the Difference between ISDN and Frame Relay Technologies?

Ans :- ISDN Stands for Integrated service Digital Network. Generally ISDN Works on SVC (Switched virtual Circuit) in the Network. In isdn we are Using PPP (point To point Protocol) In the Network

Frame relay provides the Point to point connectivity in The Network. Generally this technology works on PVC (Permanent virtual circuit) in the network. In this technology we are using frame-relay protocol in the network.

 

Question 87:-What is TFTP {Trivial File Transfer Protocol}?

Ans :-TFTP Stands for Trivial File Transfer Protocol. With the Help of TFTP server we can take the Backup or Restoring of Router, Switch and pix Configuration in the Network

 

Question 88:-What is the function of Metric in Dynamic Routing Protocol?

Ans :- Metric (Cost) are generally used in Routing environment. If More Than one routes are Available for any particular Network in routing Table in That Case Router use The Metric Value. Lower the Metric that Is the Best route for That Particular Network. If the Metric Value is same In that case Router Will Do the Load Balancing in The network

 

Question 89:-How many types of Subnet Mask?

Ans :- There are two types of subnet Mask in the Network

  1. Default subnet Mask
  2. Customized subnet Mask

Question 90:-What is the difference between Default Subnet Mask and Customize Subnet Mask?

Ans :- 

Default subnet Mask – It is Generally Used in Class Full IP address In the Network.

Customized subnet Mask – It is Generally Used in Classless IP address in the Network. When ever we are talking About Sub netting and super netting in That Case we will Use Customized Subnet Mask in The Network.