Interview Question & Answer MCSE & CCNA

CCNA: What is the Difference between Hub and Switch

What is RID, DR, BDR, Process ID in OSPF Routing, Bridge ID, DLCI, CIR, PVC and SVC

Question 91:-What is RID {Router Identification No.}?

Ans :- Every Router are Having a one ID No. That No. Is Called RID (Router Identification No.).  Highest IP Address Of any Router Is RID No. Of That Particular Router in the Network.

 

Question 92:-What is DR {Designated Router}?

Ans :-DR stands for designated router. It is Basically Used in OSPF Routing protocol in The Network. DR Are Having Complete Database Information Of entire Topology in the Network.

 

Question 93:-What is BDR {Backup Designator Router}?

Ans :- BDR Stands for Backup designated Routed. It is Basically Used in OSPF routing Protocol in the Network. BDR Stores the Complete Backup Information of Network topology. When DR Will Down in that Case BDR Becomes a DR in the Network

 

Question 94:-What is Process ID in OSPF Routing Protocol?

Ans :- Process Id Is Nothing Just enables The OSPF routing Process in the Network. Process Id Can Be Same or May Be different on all of the Router in the Network

 

Question 95:-What is Bridge ID?

Ans :- Every Switch is having a one Id No. that No IS Called Bridge Id. Bridge Id Is a Combination Of priority + Mac address. Lower The Bridge Id That switch becomes a Route Bridge in the Network. In Lemon Language We Can Say Route Bridge Is a Master switches in The Network. Every Switch are Having a Default priority That Is—32768 in the network. We can Change the Switch priority.

 

Question 96:-What is DLCI {Data Link Connection Identification Number}?

Ans :- DLCI stands for data Link Connection Identification Number. It is basically used in frame relay technology in the Network. With The Help of DLCI No. We can create PVC (permanent Virtual Circuit) from source Location to Destination Location in the Network. DLCI No Can be from 16 to 1024 in the network.

 

Question 97:-What is CIR {Committed Information Rate}?

Ans :- CIR Stands For Committed Information Rate. What Ever the Data Transmission rate is committed By Service Provider to Customer, That Is Called CIR (Committed information rate) in the Network. This Term are generally Used In frame-relay technology in the network

 

Question 98:-What is PVC {Permanent Virtual Circuit}?

Ans :-   When Ever a Permanent Route Is established Between Source to Destination Computer in the Network, that Is Called PVC (Permanent Virtual Circuit). In PVC All of The data is Sending from Source Computer to destination Computer through That Route in the Network.

 

Question 99:-What is SVC {Switched Virtual Circuit}?

Ans :- When Ever a Permanent Route Is Not established Between Source to Destination Computer in the Network, that Is Called SVC (Switched Virtual Circuit). In SVC All Of The data Are Sending from Source Computer to destination Computer Through May Be a Different Way in the Network.